Bästa sminket till din dejt

Skönhetsvård och make up kan verkligen vara ett specialintresse i sig. Många gillar att prova olika looks framför spegeln, utan att nödvändigtvis ha någonstans att gå. Kanske tvättar man till och med av sig sminket direkt när man plåtat för Instagram. Men är det inte lite synd att slösa bort en snygg sminkning på sociala medier? Livet IRL är ju så mycket roligare! 

Det som är så bra med smink och makeup är att det kan anpassas till varje situation. Det är en häftig utmaning i sig att hitta precis rätt sminkning till rätt tillfälle. Här får du en rad tips för att hitta rätt make up-look till din heta dejt. Om du inte har någon att gå på dejt med kan du kolla en lista över dejtingsidor och boka in en därigenom. Eller varför inte flera dejter på samma dag?

Foto av Marcelo  Moreira från Pexels: https://www.pexels.com/sv-se/foto/rorelse-pulver-kosmetika-stanka-ner-1926620/

Vad är rätt makeup för en första dejt?

En första dejt är ett mycket speciellt tillfälle. Särskilt om du dejtar någon du bara hörts av med online eller via någon dejtingsida. Den första dejten kan mycket väl vara den första gången ni alls ser varandra “på riktigt”. Utan filter! Väljer du rätt sminkning kan du dock känna dig precis lika snygg som på dina redigerade foton på internet. 

Men vad är då “rätt” sminkning? Ja, det beror helt på vem du är, och vilken stil du gillar. Kom ihåg att det är du som ska vara i fokus när du väljer smink. Självklart ska du visa dig från din bästa sida på en dejt, men det är lika självklart att det är dig du ska visa upp! En dejt kan mycket väl leda till ett lyckligt förhållande, och då är det klart att du vill ha någon som älskar dig för den du är. Och som tycker att du är vacker.

Make up som visar dig från din bästa sida

Innan du börjar sminka dig inför dejten kan det vara klokt att tänka på vad det är ni ska göra, och vilken tid på dagen ni ska ses. Är det en middagsdejt på kvällen i varm belysning på en mysig restaurang eller är det en promenad i starkt solljus mitt på dagen? Framför allt är det ljuset som styr hur du ska sminka dig för att visa upp ditt allra finaste ansikte.

Foundation och underlag

För en dejt i skarpt dagsljus kan en tintad fuktkräm eller lätt, vattenbaserad foundation vara ett bra alternativ. Du bör också vara noggrann när du blendar din foundation. I dagsljus kommer det verkligen synas hur sminket ligger på huden. Glöm inte att dubbelkolla hur det ser ut vid ett fönster innan du ger dig iväg till din utomhusdejt. Och glöm inte äkta SPF! Solskydd är alltid viktigt när du ska vistas i solen. 

Om du ska sitta och mysa på en restaurang kan du gå all-in på din favoritfoundation och välja den täckning du brukar känna dig bekväm med. Inomhus på kvällen är sminkets bästa tid: anything goes!

Ögonskugga och rouge

Du kan resonera likadant när det kommer till ögonskugga och rouge. På kvällen är det fritt fram att dra på med starka skuggor och contouring. I en bra belysning kommer du se lika on fleek ut som vilken filtrerad Kardashian som helst! 

Självklart kan du också använda dig av färgstark makeup på dagen, om det är din stil. Det finns inget som säger att en “naturlig” makeup är ett krav bara för att det råkar vara mitt på dagen. Det finns många som bär upp starka sminkningar även i dagsljus. Det viktiga är att du känner dig bekväm.