FAQ om sminkborstar

 

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågor som kan uppstå när du ska köpa de bästa sminkborstarna på marknaden eller när du vill ha ett bra sminkborstar set. Vill du vara säker på att köpa sminkborstar av hög kvalitet rekommenderar vi att du kikar här. Här hittar du sminkborstar med fri frakt samt billiga set med borstar i olika storlekar.

Vilka sminkborstar använder man till vad?
Som tidigare nämnt finns det många olika typer av borstar på marknaden att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta vilken borste som lämpar sig till vad. Tittar vi t.ex. på den lite större, fluffigare och bredare borsten är denna utmärkt att använda när du ska applicera puder. Även rougeborsten liknar puderborsten på många sätt, men är vanligtvis en storlek mindre.

Små, kompakta och täta borstar används vanligtvis för ögonskuggor, medan borstar som ser ut som större penslar används till foundation. Hittar du en borste som ser ut som en solfjäder kan du vara säker på att den i första hand används för att applicera highlighter, t.ex. på kindben och näsrygg. Här hittar du mängder av snygga sminkborstar för alla behov.

Hur ofta ska man byta ut sminkborstar?
Även om du är mycket duktig med rengöringen kommer du inom sinom tid att behöva byta ut borstarna helt. Det gäller även din allra bästa sminkborste. En bra tumregel är att slänga borstar som luktar illa eller som ger ett dåligt resultat. Du bör även göra dig av med borstar som är missfärgade eller som har blivit allt för spretiga.

Hur ofta ska man tvätta sina borstar?
Hur ofta du ska tvätta borstarna beror dock på vad det är för typ av borstar och hur ofta du använder dig av dem. Ögonskuggsborstar kräver t.ex. inte lika frekvent rengöring som din foundationborste kommer att behöva. Det bästa är att tvätta puder-, rouge-, concealer- och foundationborstar var 7-10:e dag – förutsatt att du använder dem varje dag.

Hur många sminkborstar behöver man?
Det är du själv som väljer hur många sminkborstar du är i behov av. För vissa räcker det gott och väl med några enstaka borstar för grundsminkning, medan andra vill ha så många olika alternativ som möjligt. Här är det ditt eget intresse såväl som din plånbok som är avgörande i frågan. Har du en liten budget finns det många billiga sminkborstar att välja mellan.

Vilken borste till foundation?
När du ska välja sminkborste till foundation är det viktigt att du väljer en som är tät och kompakt. Det innebär att du bör undvika de fluffiga borstarna som främst används till puder. Satsa gärna på en borste som är specifikt framtagen för just foundation. Dessa brukar vanligtvis likna större målarpenslar och har en mycket mjuk och len borst.

Hur ser en foundation borste ut?
Man kan säga att det finns två olika typer av foundationborstar att välja mellan. En som ser ut som en kompakt pensel och en som ser ut som en puderborste med mycket kortare och mer kompakta strån. Vad du tycker passar dig bäst är en smaksak. Fördelen med den sistnämnda modellen är att du kan använda borsten för att blenda mycket bättre.

Vad är alla sminkborstar till för?
Borstarna är helt enkelt till för olika saker och är framtagna för att ge olika typer av resultat. Ögonskuggsborstar är framtagna för att ta upp väldigt mycket pigment på en och samma gång, medan puderborsten ser till att puder appliceras jämnt och ger ett bra och fint resultat som inte är kakigt. Sen finns det också ögonbrynsborstar som hjälper dig att definiera dina bryn.

Hur ofta ska man tvätta sina borstar?
Tvätta gärna borstarna en gång i veckan om du använder de på en daglig basis. Är det däremot så att du använder borstarna betydligt mer sällan behöver du inte tvätta dem lika ofta. Se dock till att du skyddar borstarna från damm, eftersom damm och smuts kan ge samma dåliga resultat som en smutsig borste.

Vad ska man ha för borste till bronzer?
Till bronzer är det bra att välja en stor, bred och fluffig borste. Här rekommenderar vi att du väljer den klassiska puderborsten, eftersom den gör det möjligt för dig att själv välja hur intensiv nyans du ska ha. Borsten är bra på att ta upp produkt och kan borsta den ut på ett större område utan att du får ränder eller blir fläckig.

Kan man tvätta sina sminkborstar med tvål?
Att tvätta borstarna med tvål är mycket vanligt och absolut något som du kan göra. Här rekommenderar vi dock att du väljer en mycket skonsam tvål som är effektiv och som inte innehåller starka parfymer eller alkohol. På så sätt kan du få borstarna rena utan att riskera att de går sönder eller innehåller tvålrester som kan orsaka irritation.

Vad är bäst att tvätta sminkborstar med?
Vill du vara på den säkra sidan väljer du alltid ett rengöringsmedel som är framtaget för just sminkborstar, men i de flesta fall går det minst lika bra att använda vanlig tvål eller diskmedel.

Hur ska sminkborstar torka?
För att du inte ska förstöra dina sminkborstar är det mycket viktigt att du låter dem torka på rätt sätt. Ett vanligt misstag är att ta fram hårtorken, men detta bör du undvika helt och hållet. Se istället till att du tvättar borstarna på kvällen så att de kan torka under natten. Borstar bör alltid torka liggandes på en torr och ren handduk. Du kan i vissa fall behöver vända på borstarna eller handduken för att de inte ska ligga mot blött tyg.

Kan man lägga sminkborstar i diskmaskinen?
Nej! Att lägga borstarna i diskmaskinen innebär att du inte kommer att ha några sminkborstar kvar. Diskmaskinen är både för hårdhänt och alldeles för varm för att du ska kunna använda den till dina borstar. Risken är stor att borstens strån kommer att falla av eller att hela borsten lossnar från handtaget.

Hur lång tid tar det för sminkborstar att torka?
Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar för borstarna att torka, men räkna åtminstone med några timmar om de ska få torka i lugn och ro. Behöver du använda borstarna varje dag bör du tvätta dem på kvällen innan du går och lägger dig och låta dem torka under natten, alternativt tvätta dem i flera omgångar så att du alltid har några borstar som är rena och redo att användas.

Kan man tvätta sina sminkborstar med diskmedel?
Absolut! Diskmedel är ett mycket bra och effektivt rengöringsmedel att använda till den här typen av borstar. Extra bra är det att använda när du ska tvätta din foundationborste. Det beror helt enkelt på att diskmedel är mycket fettlösande och kan således göra det lättare för dig att få borstprodukten från borsthuvudet, jämfört med vanlig tvål.