Hur rengör man sminkborstar?

Skölj borstarna med ljummet vatten. Var försiktig med att inte doppa hela borsten eller lägga den helt under vatten. Undvik att använda varmt vatten som kan lösgöra borstens hår eller att få vatten innanför ferrulen, den del som håller ihop borsten till handtaget.

Är sminkborsten lackad och det råkar komma vatten innanför ferrulen, kan lacken spricka av fukten och borsten riskerar att försvagas. Det är inte hela världen om det kommer lite vatten nära bottendelen av borsten, bara vattnet inte har tid att sjunka in djupare.

Tvåla in din handflata lätt med milt schampo och balsam, en mild tvål eller en speciell borstrengörare, du kan använda lite vatten för att enklare få in medlet i borsten. Borstar av naturborst rengör du precis som ditt hår med schampo och balsam, medan borstar av syntetmaterial kan tvättas med bara mild tvål. Balsam återfuktar och ger borsten nytt liv då naturborst behöver naturlig olja i sina strån för att inte torka och gå av. Syntetborstar har inte detta problem.

Gör cirklar i din handflata med borsten utan att pressa hårt tills du får in medlet du valt, tänk dig att du försöker schamponera in medlet, tills du ser att sminket släpper. Skölj noga tills alla rester av smink och medlet är borta. Ibland kan man behöva repetera tills borsten är helt ren.

När borsten är helt ren, krama ut (vrid inte ur) överflödigt vatten försiktigt med en handduk eller mellan dina fingrar och låt den torka. Om du använder en handduk, undvik att gå mot borstens riktning då det kan böja enstaka strån mot handduken.

Vi personligen tycker om att använda en oparfymerad tvål gjord för penslar för att tvätta syntetiska sminkborstar. Den är snäll och effektiv för att ta bort smink och är sulfatfri, så även naturborstar kan få sig en tur med den tvålen.