Munskydd

 

Efter coronavirusets utbrott i november 2019 så har munskyddet blivit ett måste för de allra flesta länder runt om i världen. Men det är först nu som munskydd har börjat användas mer frekvent även i Sverige. I den här artikeln får du veta mer om munskydd, vad de är bra för och vart du kan köpa dom.

Vad är ett munskydd?
Ett munskydd används för att skydda dig själv och andra mot vätskedroppar som nysningar och hosta. Det är alltså vätskedropparna som i sin tur kan föra med sig bakterier och smitta.
Munskyddet täcker ungefär halva ansiktet med näsan, munnen och hakan.
Till en början så användes munskyddet främst inom vården. Men redan långt innan coronavirusets utbrott så kunde man se att munskydd användes också bland vanliga människor, framför allt i Asien som skydd mot förkylningsvirus. Andra namn på munskydd är: operationsmunskydd, kirurgmask, andningsskydd eller skyddsmask. Med corona virusets framfart så har bärandet av munskydd blivit en allt vanligare syn.

Så skyddar ett munskydd
De munskydd som följer en medicinsk standard har ett filter och ventil. Dessa munskydd är märkta som KN95, FFPP2 och FFPP3. Munskydd skyddar dess bärare mot små och stora partiklar.

Ett kirurgiskt munskydd täcker både munnen, näsan och hakan. De skyddar mot större droppar från utsidan och kan förhindra att smittan sprids från bäraren.

Vem ska använda munskydd?
I skrivande stund så har folkhälsomyndigheten ännu inte rekommenderat en bredare användning av munskydd i Sverige eftersom det finns för få belägg som bevisar hur effektivt munskydd är mot smittspridning. Men i en del situationer så rekommenderas användningen av munskydd, till exempel hos tandläkaren eller i kollektivtrafiken. Användningen av munskydd rekommenderas som komplement till de övriga restriktionerna som är att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid symptom. I många länder där munskydd rekommenderas att användas av alla, så finns det undantag för barn under 2 år och de som har någon form av andningsproblematik

Olika sorters munskydd
Det finns mängder av olika sorters munskydd. De går att köpa i fysiska butiker som exempelvis apoteket. Men det går också att få tag på munskydd online vilket är till stor fördel om du inte vill gå ut och riskera att bli smittad. Köper du munskydd online så kan du göra det när du vill på dygnet i lugn och ro.

En webbshop som säljer bra och billiga munskydd är makeupsweden.se. På deras hemsida säljer de säljer bra, 3-lagers blå munskydd i storpack. De har en egen kategori för munskydd där du kan se utbudet och läsa mer om de olika sorters munskydd som de har i sitt sortiment. Just nu har de CE-godkända munskydd som de säljer i flerpack, allt från 50 stycken upp till 400 stycken munskydd per paket. Priserna kan också variera och ligger på omkring 199 kr till 599. En stor fördel som makupsweden.se har är att de erbjuder fri frakt med en leveranstid på upp till 3 vardagar.

Det kan vara svårt att veta vilken typ av munskydd som du ska köpa eftersom det finns så många olika sorters att välja bland. Därför kommer här en kort genomgång på vilka munskydd som finns och vilka användningsområden de har.

Munskydd delas in efter 3 typer. Indelningen är efter hur bra de filtrerar luften som vi andas ut.

Typ I: Används främst av “vanliga” personer och patienter i syftet att minska en eventuell smittspridning. Bakterieeffektiviteten ligger på omkring 95%.

Typ II: Används främst av vårdpersonal vid operationer och andra liknande moment inom vården. Bakterieeffektiviteten ligger på omkring 98%.

Sedan finns det en typ som heter IIR där R:et står för att munskyddet är resistent mot vätska och skyddar dess användare mot till exempel patientens kroppsvätskor.

Engångs munskydd
Säljs i flerpack och ska bara användas en gång.

Munskydd i tyg
Kan användas flera gånger. Men det är viktigt att komma ihåg att munskydd som är i tyg måste tvättas mellan användningarna för att det ska skydda dig effektivt.

Munskydd med ventil
Munskyddet har en filtereffekt som skyddar både mot smitta och mot andra partiklar som damm, föroreningar och pollen.

Så använder du munskyddet
För att användningen av munskydd ska vara både effektiv, säker och trygg så är det viktigt att du följer dessa steg när du tar på dig ditt munskydd:
Se till att du tvättat händerna noggrant med tvål och vatten innan du tar på ditt munskydd.
Se till att munskyddet inte har några hål, revor eller fukt.
Hitta den sida som ska vara uppåt. Många munskydd har en liten metallbit eller en hårdare kant där näsan skall vara för att markera detta.
Fäst munskyddets snören bakom öronen. Många munskydd har en mörkblå sida. Det är den sidan som ska vara utåt.
Se till att munskyddet täcker näsa, mun och haka. Justera så metallbiten sitter över näsan och tryck till den så den sitter rätt.
Se till att anpassa munskyddet så det inte lämnar några lufthål på sidorna.

Så tar du av dig munskyddet
Undvik i den mån det går att röra vid själva munskyddet. Ta av det med snörena. Håll munskyddet på gott avstånd från dig själv och andra ytor.
Använder du ett engångsmunskydd så släng det i papperskorgen. Använder du ett munskydd i tyg så släng det i tvätten. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Viktigt att tänka på!
Använd INTE ett engångsmunskydd fler gånger. Släng det när du har använt det. Använd INTE ett munskydd som är trasigt eller fuktigt. När du använder munskydd, se till att det täcker näsa, haka och mun. Rör INTE munskyddets framsida. Enbart användandet av munskydd skyddar INTE mot COVID-19. För att skydda dig mot viruset och andra smittor måste du följa övriga restriktioner också.

Så, för att summera. Munskydd används för att skydda mot smittspridning både för dig själv och andra. Det finns många olika sorters munskydd att välja bland till olika priser och användningsområden. Folkhälsomyndigheten i Sverige har inte munskydd bland restriktionerna, men de kan användas som komplement till de restriktioner som redan finns. Innan och efter du använder ditt munskydd ska du se till att dina händer är rena, när munskyddet sitter på så ska du se till att det sitter ordentligt och när du sedan använt det ska du slänga eller tvätta det. Munskydd går att köpa i fysiska butiker och online.