Så förvandlar du ditt hem med konst och växter

Längtar du efter att förnya ditt hem, men vet inte var du ska börja? Det är lätt att känna sig överväldigad när man surfar runt på olika inredningssajter, där den ena möbeln är dyrare än den andra. Som tur är finns det många små förändringar du kan göra som ger stora resultat.

 

Det går att inreda ett vackert och personligt hem på många sätt och det behöver inte kosta en förmögenhet. Levande växter och konst av olika slag är två saker som snabbt och enkelt kan förgylla ett rum. Vare sig du gillar stram minimalism eller småblommig romantik så kan väl valda konstverk och krukväxter hjälpa dig att skapa den atmosfär du vill ha.

Börja med att hitta din stil

Innan du börjar köpa konst är det bra att fundera över vad som tilltalar dig. Hur känner du när du tittar på olika sorters konstverk? Och hur vill du att konsten i ditt hem ska få dig att känna? Utforska olika genrer, besök konstgallerier och ta dig tid att fundera över vilken typ av bilder som får dig att må bra.

 

Det finns inget facit, utan det är helt och hållet din egen smak som styr. Kanske tycker du om abstrakt konst? Eller kanske du föredrar landskapsmålningar, fotografisk konst, eller något helt annat. Ju mer medveten du blir om vad du tycker om, desto lättare är det att skapa en inredning som just du kommer att älska.

Bygg inspirerande moodboards

Att samla bilder på sådant du gillar i moodboards är ett bra sätt att planera och få nya idéer. Du kan göra det genom att klippa ut bilder ur inredningstidningar och klistra upp dem på stora pappersark, eller så gör du det digitalt med hjälp av till exempel Pinterest. Där finns en oändlig tillgång till inspiration. Du kan söka efter precis det du är intressserad och skapa moodboards för varje rum i ditt hem. När du sedan ska börja köpa konst och växter så fungerar dina moodboards som en guide som hjälper dig att hållla dig på det spår du valt.

Blanda och matcha

Var inte rädd för att blanda olika stilar och konst från olika epoker. Ofta är det just blandningen som skapar den där personliga touchen som gör just ditt hem unikt och vackert. För att undvika att rummet känns osammanhängande och kaotiskt kan det vara bra att hålla sig till vissa teman som bas, och sedan bland friskt.

Om du till exempel vill göra en tavelvägg full av konstverk, så kan du välja att hålla dig till ett färgtema eller en viss typ av ramar som håller ihop helheten. På samma sätt kan det vara fint att blanda många olika sorters växter, men att hålla sig till matchande krukor för att det ändå ska kännas som att de hör ihop.

Skapa flexibilitet i inredningen

Genom att använda möbler på hjul och tavellister gör du det enkelt att snabbt förändra och uppdatera din inredning. Att fylla ett rullbord med växter är ett smart sätt att både skapa en flexibel inredningsdetalj, och att ge växterna bästa möjliga förutsättningar för att trivas. Då kan du rulla fram bordet till fönstret på vintern, när de behöver allt ljus de kan få. Och på sommaren kan du rulla in dem en bit i rummet, så att de inte torkar ut i förtid av den starka solen. Tavellister gör att du snabbt kan byta ut och arrangera om din konst, utan att behöva spika och göra hål i väggarna. Det är också ett fint sätt att gruppera mindre konstverk på.