Vanliga frågor och svar om sminkborstar

Varför ska du rengöra dina sminkborstar?

Att rengöra dina sminkborstar är viktigt för god hygien och förlänger livslängden på dem. Gör man inte det samlas smuts, damm och bakterier vilket kan leda till orenheter i huden eller irritationer.

Det tar faktiskt inte så lång tid eller är särskilt svårt att rengöra sina sminkborstar och det kan lätt bli en del av din vanliga skönhetsrutin. Det är enkelt att rengöra dina sminkborstar hemma, bästa sättet att rengöra sminkborsten beror helt på dess typ av material och vilket hår den består av.

Makeup borstar med naturligt hår rengörs annorlunda från syntetborstar. Syntetiska borstar behöver bara mild tvål eller sminkborste rengörare eftersom den inte behöver behålla sina naturliga oljor som naturligt hår innehåller. Naturborstar behöver någonting som återfettar håret för att inte torka ut, vilket ofta leder till att strån går av med tiden. Precis som ditt egna hår kan bli slitet om du inte tar hand om det.

Hur rengör man sminkborstar?

Skölj borstarna med ljummet vatten. Var försiktig med att inte doppa hela borsten eller lägga den helt under vatten. Undvik att använda varmt vatten som kan lösgöra borstens hår eller att få vatten innanför ferrulen, den del som håller ihop borsten till handtaget.

Är sminkborsten lackad och det råkar komma vatten innanför ferrulen, kan lacken spricka av fukten och borsten riskerar att försvagas. Det är inte hela världen om det kommer lite vatten nära bottendelen av borsten, bara vattnet inte har tid att sjunka in djupare.

Tvåla in din handflata lätt med milt schampo och balsam, en mild tvål eller en speciell borstrengörare, du kan använda lite vatten för att enklare få in medlet i borsten. Borstar av naturborst rengör du precis som ditt hår med schampo och balsam, medan borstar av syntetmaterial kan tvättas med bara mild tvål. Balsam återfuktar och ger borsten nytt liv då naturborst behöver naturlig olja i sina strån för att inte torka och gå av. Syntetborstar har inte detta problem.

Gör cirklar i din handflata med borsten utan att pressa hårt tills du får in medlet du valt, tänk dig att du försöker schamponera in medlet, tills du ser att sminket släpper. Skölj noga tills alla rester av smink och medlet är borta. Ibland kan man behöva repetera tills borsten är helt ren.

När borsten är helt ren, krama ut (vrid inte ur) överflödigt vatten försiktigt med en handduk eller mellan dina fingrar och låt den torka. Om du använder en handduk, undvik att gå mot borstens riktning då det kan böja enstaka strån mot handduken.

Vi personligen tycker om att använda en oparfymerad tvål gjord för penslar för att tvätta syntetiska sminkborstar. Den är snäll och effektiv för att ta bort smink och är sulfatfri, så även naturborstar kan få sig en tur med den tvålen.

Hur ofta bör jag tvätta mina sminkborstar?

Du bör rengöra dina borstar varannan vecka, men borstar för concealer och flytande foundation bör tvättas efter varje användning. När de har torkat förvarar du dem på det sätt du föredrar.

Hur kan man behålla sminkborstarna i bästa skick så länge som möjligt?

För att förlänga livslängden på dina borstar, kan du använda penselskydd i rätt storlek (du vet den där hårda plastgrejen många borstar kommer med ibland) och ställa dem upp och ned när du förvarar dem. Då behöver inte borsten jobba mot sin egen tyngd för att hålla upp stråna (eller tyngd från sminkrester om den inte är rengjorda). Se till att det är skyddet och inte borsten som håller upp borsten i din förvaring!

Kom ihåg rena sminkborstar är inte bara bra för hygienen, det gör även att de presterar sitt bästa så länge som möjligt.

Vad händer om man inte rengör sina sminkborstar?

Om du inte rengör dina sminkborstar regelbundet kan du riskera att få smuts i huden eller till och med irriterar den. Kvarvarande smink kan slita på borsten och förkorta dess livslängd. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra sminkborsten, gärna direkt efter användning. Undvik att få in vatten under ferrulen (den del som håller borsten till handtaget) då det kan skada bindningen och även handtaget i vissa fall. Rengör aldrig med varmt vatten som kan lösa upp limmet i din borste och få den att falla isär.

Hur ofta ska man köpa nya borstar?

En sminkborste kan hålla väldigt länge om du tar väl hand om den. Du kanske behöver köpa nya borstar om de tappat för mycket strån vilket kan göra den ojämn, stråna har slitits ner eller om sprickor dykt upp på grund av en vattenskada. Men generellt håller borstar länge om man visar dem kärlek. De i syntet har särskilt bra livslängd och är enklare att underhålla.

Hur många Makeup borstar behöver man?

Mängden Makeup borstar du behöver beror helt på dina behov. Brukar du använda flera olika typer av smink så behöver du såklart flera olika typer av Make up borstar.

Vill du göra det lätt för dig utan att behöva tänka på vad du har och inte har, kan vi tipsa om att köpa ett sminkborstar set, där du får flera olika borstar som täcker de flesta behov.

Hur lång tid tar det för sminkborstar att torka efter en rengöring?

Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar för en borste att torka, eftersom det finns väldigt många variabler involverade. Men räkna åtminstone med någon timme för att vara säker. Kom ihåg att få ur så mycket vatten och fukt som möjligt ur dina borstar när du rengjort dem. Kläm försiktigt ur vattnet mellan dina fingrar och vrid aldrig ur dem då detta sliter på dem, precis som om du skulle göra det med ditt egna hår.

Vad använder man olika makeup borstar till?

Varje sminkborste eller ”Makeup Borste” som det också kallas, har sitt specifika användningsområde. Foundationborstar är bra för foundation, ögonskuggsborstar används för ögonskugga och så vidare.

Vad du behöver beror på hur och på vilket sätt du vill sminka dig, ofta finner du det i borstens namn eller under produktbeskrivningen.

Ett kortare utbud på MakeUp borstar:

Puder Borste

Sminkpenslar

Rogueborste

Ögonfransborste

Ögonskuggsborste

Bronzerborste

Kabuki borste

Foundation borste

 

När du har flera sminkborstar så rekommenderar vi att du köper en ordentlig sminkborsthållare eller sminkborstar ställ för förvaring. Att köpa en väska eller ett etui för ditt set av sminkborstar är också ett bra alternativ.

Gör bra sminkborstar skillnad?

Bra sminkborstar förenklar appliceringen vilket ger dig ett jämnare och ett mer attraktivt resultat. Så fort du provar en professionell sminkborste av hög kvalitet kommer du att se och känna skillnaden direkt. Man får det man betalar för helt enkelt.

Är det okej att köpa billiga sminkborstar?

Priset på en borste bestämmer inte nödvändigtvis kvaliteten eller hur bra den fungerar. Billiga borstar kan vara helt säkra och bra att använda, men de kanske inte håller lika länge eller ger samma resultat som dyrare alternativ. Ibland kan man göra bra fynd när det finns sminkborstar rea på de dyrare borstarna.

Hur skyddar jag mina sminkborstar bäst när de torkar?

Ja, det är okej att förvara dina sminkborstar upprätt – som i en mugg eller i en sminkorganisator – för att skydda borsten från att bli böjd eller skadad. Dock bör du undvika att låta dina borstar torka på detta sätt med borsthuvudet uppåt eftersom vatten eller fukt då kan ta sig ner i borsten och skada limmet och eventuellt borsthandtaget, det kan även böja borsten med tiden ifall de står upprätt och är blöta.

Hur förvarar jag mina sminkborstar på bästa sätt?

För att förvara dina sminkborstar på bästa sätt så är det viktigt att du har en lämplig sminkborsthållare eller ett sminkborst ställ. Du kan också använda en sminkborstar väska eller ett sminkborstar fodral som förvaring. Dessa tillbehör skyddar dina borstar från smuts och damm, samt undviker att de ligger framme och skadas.

Om du har en stor sminkborste som en foundation borste eller en stor puderborste, se till att de har tillräckligt med utrymme för att inte bli ihopklämda, då detta sliter eller i värsta fall skadar dem.

Hur kan jag förhindra att mina sminkborstar tappar hår?

För att förhindra att dina sminkborstar tappar hår är det viktigt att du rengör dem regelbundet. Tvätta din sminkborste med en speciell sminkborste rengörare eller med mild tvål och vatten. När du rengör sminkborstarna se till att vara försiktig så att du inte skadar borsthåren. Har du naturborst är det viktigt att behålla oljan i håren.

Du bör inte använda en hårtork eftersom värmen kan skada borsten och orsaka att den tappar hår. Använd inte heller dina borstar förrän de är helt torra.

Använd rätt sminkborstar för rätt produkter de är utformade för. Till exempel bör du använda ögonskuggsborstar för ögonskugga, rougeborstar för rouge, bronzerborstar för bronzer och så vidare. Använder du fel sminborste till fel sminkprodukt kan detta leda till snabbare slitage och förkortad livslängd.

Att investera i bra sminkborstar minskar risken att de tappar hår eftersom de är bygga med bättre kvalitet. Alla borstar tappar hår och gör det naturligt av vanlig användning, du kan påverka detta beroende på hur du underhåller dem.  

Skapar Real Techniques de bästa sminkborstarna?

Real Techniques är ett sminkföretag som kommer från England som är känt för sin samling av funktionella och attraktiva sminkverktyg. Genom att skapa perfekt design och estetiskt utformade utbud så som foundationborstar, Kindborstar och ögonborstar, har de revolutionerat sminkindustrin med deras märken. Många anser att deras sminkborstar är en av de bästa och därför hjälper dig uppnå perfekt resultat. Köp Real Techniques hos oss på MakeupSweden.